Монтаж на душ кабина - монтаж на вратите

( Оценка 3.2 ) от ( 5 отзива )

Монтаж на душ кабина - врати

След монтажа на коритото на душ кабината, което е описано поддробно в първа част ще обясним стъпка по стъпка и монтаж на душ кабина и най-вече монтирането на останалите части.

Наличните части се сглобяват и образуват страниците и тавана при наличието на такъв в зависимост от модела. За да се окомплектоват страничите правилно трябва се използват специални крепежи. След окомплектоването на всички страници започва сглобяванет им в общата схема.

Внимава се всичко да съвпадне по схемата на инструкцията. Когато страниците се сглобят те се укрепват с лайсни и държачи. Така изградената конструкция вече е устоичива и готова да понесе тежестта на вратичките. Важно е да се поставят всички водонепропускаеми уплатнения и гарнитури около страниците и коритото.

Правилния монтаж на уплатненията гарантира и водонепрпускливостта на кабината. Там където уплатненията са наранени, скъсани или просто липсват трябва да се силиконизира със специален безцветен силикон. След изсъхването на силикона се изрязва с плътно около уплатняваната повърхност и се почиства. Ако се налага пробиване в стените за закрепяне на страниците е необходимо да знаем пътя на тръбите. Ако евентуално нямаме схема с трасето трябва да се използват специални уреди и екипи за тяхното трасиране.

Когато са готови уплатненията и лайсните подготвяме и напасваме водачите на вратичките за монтаж. Тук всеки модел и марка душ кaбини имат особенности и тънкости. Проучва се внимателно мехенизма на деиствие и преминаваме към монтажа на вратичките. Това е най-особенната част от душ кабината. Тук всички ограничители, стопери и спирачки трябва да бъдат монтирани грижливо и внимателно.

Вратичките в 90% от моделите са с плъзгачи на прави водачи или дъгообразни релси. Много малка част от душ кабините са с вратички на панти. Друга особенностпри вратичките е монтажа на дръжките и ръкохватките. Най-важно е да не се стяга много и да се подлагат гументе уплатнения, защото без тях дръжката може лесно да спука плоскостта на вратата.

Следва  монтажа на душ батерията или душ панела. В случай на монтаж на душ батерия всичко е добре познато и се касае за класически водопроводни връзки със щуцери, ексцентрици и уплатнения. В случаи, че се монтира душ панел отново се използват меки гъвкави връзки и пробиване на водонепроницаемите фаянсови плочки. Първо трябва да внимаваме да не оставим пробити отвор за дюбела без уплатнеие и второ да не пробием тръба на водопровода.

Следваща стъпка е окомплектоване на кабината с аксесоарите и декоративните лайсни ако евентуално има такива или подвързването на музика, осветление и паник бутон при по-модерните душ кабини. Това е желателно да се направи от майстор електротехник с нужната квалификационна степен.

Последно се преглежда монтажа и за останали отвори в кривини, завои и шупли. Доуплатнява се всичко и се тества. Тяка след всички тези процедури имаме налична душ кабина непропускаща вода навън и запазваща помещението сухо. При наличие на течове под кабината или около уплътненията на стените и вратите се налага преработка. Разбира се по възможност течовете да се отстранят с напасване, а не със силикон.