Монтаж на душ кабина

( Оценка 4.1 ) от ( 28 отзива )

Монтаж на душ кабина. Съвети трикове, снимки и и видео.

 

Част 1 - Монтаж на душ коритото.                                    Вижте също: Монтиране на душ кабини - част 2.

 

Ние ви предлагаме професионален монтаж на душ кабина за София и околността, монтаж на поддушово корито, монтаж на врати на душ кабина.

Монтажа на една душ кабина (хидромасажна, парна, обикновена) започва с прочитане на инструкцията за монтажа ѝ, и осмислянето ѝ. Ако това действие се пропусне и се пристъпи направи към работа, съществува опасност монтажа да не се получи добре и после в процеса на експлоатацията на душкабината, да станете свидетели на различни неприятни ефекти, като поддаване на душ коритото, различни видове течове изпод душ коритото, образуване на мухъл, трудно плъзгащи се врати и др.

За да разберам как да монтираме правилно душкабината, ще се опитам да обясня коя част за какво служи.

Най-важната част при експлоатацията на душ кабината е поддушовото корито ( обикновено акрилно ). То служи да насочи правилно използваната вода ( към канализацията за мръсна вода) и да осигури стабилна опора на къпещият се или масажиращият се човек. Поддушовото корито не трябва да допуска попадане на вода под формата на дори и тънки струйки или капцици в пространството под или в страни от себе си, защото това е предпоставка за създаване в банята на области със силно повишена влажност, което пък като се досещате може да доведе до образуване на мухъл.

За да монтирате правилно поддушовото корито  на душкабината, първо подгответе мястото за монтаж - то трябва да бъде нивелирано прецизно. Мястото под коритото се ниверира защото в някои душ кабини по инструкция се препоръчва лек наклон към сифона на коритото, за да може водата да изтече по лесно. Във всички случаи първо се уверете какъв точно е случая - наклона за оттичане на водата е "фабричен" или се постига с реглаж на крачетата на душ коритото (ако има такива).

Вторият проблем при монтажа на душ коритото е, че трябва да предварително да обърнете внимание на снадката между сифона на коритото и входа на канализационаната тръба за мръсна вода намираща се в банята.  Тя задължително трябва да намира по-ниско по височина от сифона на душ коритото, за да може водата да се оттича безпрепятствено. Може да изпозлвате и свръзки без сифон, ако сифонни функции се осигууряват от входа на канализацията на мръсна вода.

Във всички случаи бъдете сигурни по този проблем защото ако няма монтиран сифон, е възможно проникване на неприятни миризми. Във случаите, в които ще се налага да монтирате сифон под душ коритото, вземете в предвид и височината на сифона, и тогава преценявайте каква  трябва да е денивелацията между коритото и входа на канализацията за мръсна вода.

Обикновено се препоръчва измайсторяването на издигната площадка, върху която да се монтира душ коритото. Тези площадки се облицоват отстрани за изглеждат красиви,  а някъде посредата им или странично, се намира входа на канализацията, и около нея е оставено малко свободно място за по-лесен монтаж, докато всичко друго се запълва с бетон. Ако планирате да ползвате помещението дълго време помислете и за добавки в бетона, които рязко повишаватт неговата водоустойчивост.

След като конструирате площадката (ако се налага), пристъпете към планиране на разположението на душ коритото и вида на използваната вик връзка. Обикновено изхода на сифона и входа на канализацията се свръзват със гъвкава гумена тръба, избрана достатъчно къса, с размери между 20 и 50 см, като за свръзките може да се използва лепило и допълнително силикон. Това позволява да се провери качеството на връзката, преди поставяне на  коритото на мястото му.

Съществуват и конструкции на душ корита, които изискват отвора на мръсната вода да е точно над изхода на сифона и при тях не се използва гумен съединител. Този тип вик съединения имат предимството, че намаляват риска от амортизиране на гумената тръба (маншон) но пък изискват много точно планиране на входа на тръбата, и в някои случаи монтиране на сферични спирателни кранове. В тези случаи по-добре потърсете услугите на квалифициран водопроводчик.

И последно - проверете предварително дали стените на ъгъла в който ще се монтира душ коритото сключат ъгъл 90% и дали са прави. При конструкции на душ кабини в които нямаме задни стъклени стени, единствено хидроизолацията на фугата между стената на банята и душ коритото осигурява непопадане на вода в пространството между и под душкоритото. При криви стени (ако има разлика над 1мм) е хубаво да закупите качествена хидроизолация (силикон) или друг материал, който има много дълго време на живот и е с повишена еластичност в работно състояние. Това се налага заради факта, че душ коритото при къпане мърда леко (ако не е закрипено правилно) и създава микровибрации в хидроизолацията на фугата между стената и странчината плоскост на душ коритото, и тя започва след време да влошава функциите си, появяват се микропукнати и т.н.

За да не се появяват подобни проблеми за в бъдеще, вземете специални мерки за правилният монтаж на душкоритото. Обикновено ако има нивелиращи крачета, те са само 4 на брой и липсва подпора или подпори в областта на центъра на душ кабината (там където е най голямата тежест).  Внимателно проктирайте решение на този проблем - осигурете стабилна и здрава една или няколко централни опори и ако имате възможност, допълнителни опори срещу странично мърдане на душкоритото (в посока  обратноперпендикулярна на задните стени). Това ще позволи хем лесен монтаж, хем намалени микровибрации.

В много инструкциие се препоръчва  коритото да се залепи за основата въху която е поставено в областа на контактните си точки. Това универсално решение има само един единствен недостатък - прави душкабината трудно разглобяема. Ако непременно искате да имате под ръка душ кабина която лесно се ремонтира при проблеми обмислете внимателно този проблем  - може да изберете междинна контакна подложка от видове двойно лепящи повърхности с повишена хидроизолация вместо лепило.

Поради тази причина никога не запълвайте с монтажна пяна пространството под коритото на душкабината и не се опитвайте да я използвате като опорен елемент - пяната не е предназначена за това. Същото важи и относно  зидането  с тухли Итонг. Предлагат се специални подпорни крака, желателно е да се използват такива.

Разбира се как точно се монтира душ коритото зависи от конкретната конструкция, но гореописаното е изложение на почти всички възможни технологични затруднения при един такъва монтаж, независимо от цената на монтажа на душкабината.

Предлагаме ви качествен и бърз монтаж на душ кабина от опитен специалист, ВиК услуги по домовете, както и аварийни ремонти по ВиК инсталации.

И накрая едно препоръчително за  гледане видео за монтаж на душ корито, стъпка по стъпка.